Water is leven!

Elizabeth uit Loukintowin was uren van huis om water te halen. Op vijf kilometer afstand had ze de beste kansen. Maar ook in Mokpa, dat andere dorp, was water schaars en de dorpelingen lieten geen anderen toe totdat zij zelf allemaal hun emmers hadden gevuld. De moeite die het dorpelingen kostte om water te halen, kende een hoge prijs:

  • Minder tijd voor onderwijs.
  • Minder inkomen voor de boeren.
  • Minder tijd voor je kinderen.
  • Gevaar voor eigen leven tijdens de (soms) nachtelijke terugtocht.

De WHO heeft weleens berekend dat de tijd die het kost om op zoek te zijn naar water gelijk staat aan $24 miljard gemiste inkomsten. Wat een kosten, maar ook… wat een kansen!

Vier waterbronnen

Wat is Elizabeth blij met de vier diepwaterbronnen die de GAiN-boorteams in haar regio hebben gerealiseerd. Zelfs ééntje in haar dorp! Elizabeth is nu de voorzitter van de regionale vrouwengroep. ‘We hebben nu onze eigen activiteiten en kunnen zelf in ons levensonderhoud voorzien’, zegt Elizabeth. ‘Ik heb een eigen bedrijf en verkoop bijvoorbeeld Cassave meel en houtskool.’

 

Welvaart, gezondheid en leven

Loukintowin is veranderd. Dorpelingen zeggen: ‘Deze waterbronnen hebben veel welvaart en leven in onze gemeenschap gebracht! We zijn nu goed gezond.’ Elizabeth: ‘Elke keer als ik naar de bron loop, prijs ik God dat Hij in onze noden heeft voorzien! Want zonder water kunnen we niets doen.’ Toch staat er nog wel iets op haar verlanglijstje: het doet haar pijn dat in het naburige dorp geen schoon, veilig water beschikbaar is voor het lokale ziekenhuis! Wat gunt ze hen dezelfde ervaringen!

    Meer verhalen

Onderwijs op het gebied van hygiëne

Ieder dorp in Benin waar een waterbron geslagen wordt, ontvangt training in hygiëne. De noodzaak hiervan is groot.

Schoon èn levend water

Na vijftien jaar bidden wordt Jeanne’s gebed op een bijzondere manier verhoord. In 2019 ontmoetten we Jeanne naast de pomp.

Betrouwbaar door lokale technici

Onze waterbronnen zijn betrouwbaar door jarenlange zorg van lokale technici. Zij zijn van het begin tot het eind bij dit traject betrokken.