Trouw niet met een man uit Anoum!

Voordat er een diepwaterbron in Anoum geslagen was, weigerden vrouwen uit andere dorpen om met een man uit dit dorp te trouwen. Ze wisten uit ervaring dat het leven voor een vrouw in Anoum erg zwaar was vanwege het watergebrek.

Sociale gevolgen

Als het water schaars werd in het droge seizoen moesten de vrouwen – die naar traditie voor water zorgen – voorheen al om drie uur ‘s nachts opstaan en kilometers lopen om een emmer met water te vullen. De spanningen in de huishoudens liepen hoog op en er waren meer echtscheidingen en vrouwen die hun gezin achterlieten. Maar met een pomp in het dorp is er nu het hele jaar door schoon water en hoeven de vrouwen niet steeds urenlang van huis op zoek naar water voor het gezin.

 

Gevolgen voor de gezondheid

Dr. Takpara is een arts die met GAiN meewerkt aan een gezondheidsprogramma voor vrouwen en kinderen. Ze is heel uitgesproken over het belang van de diepwaterbronnen in de dorpen in haar regio. Dr. Takpara: ‘Ten eerste stopt het schone water alle vuil-water-gerelateerde ziektes variërend van diarree tot cholera. Ten tweede helpt de aanwezigheid van schoon water bij het versterken van de hygiëne. Als vrouwen lange afstanden moeten lopen om een emmer water te halen zullen ze dat water vooral gebruiken voor het koken en als drinkwater, niet om te baden en om kleren te wassen.’

    Meer verhalen

Onderwijs op het gebied van hygiëne

Ieder dorp in Benin waar een waterbron geslagen wordt, ontvangt training in hygiëne. De noodzaak hiervan is groot.

Schoon èn levend water

Na vijftien jaar bidden wordt Jeanne’s gebed op een bijzondere manier verhoord. In 2019 ontmoetten we Jeanne naast de pomp.

Betrouwbaar door lokale technici

Onze waterbronnen zijn betrouwbaar door jarenlange zorg van lokale technici. Zij zijn van het begin tot het eind bij dit traject betrokken.