Duurzaamheid en goede kwaliteit zijn prioriteit!

Verbaas jij je nog weleens als je ‘s morgens onder de douche stapt en daarna de waterkoker vult voor een kop thee? Elke dag schoon water uit de kraan, zomaar, in je eigen huis. Bijna iedereen in de wereld is afhankelijk van grondwater voor zijn of haar drinkwater. Hier in Nederland gaat dat ongemerkt; de waterleidingbedrijven pompen het water op diverse plekken omhoog en distribueren het. In derdewereldlanden op het platteland is dat een heel ander verhaal.

Bronnen van soms wel honderd meter diep!

In regio’s waar het grondwater minder dan twintig meter diep zit, kun je vaak handmatig boren om een pomp te plaatsen die het schone water omhooghaalt. Maar in veel landen zit het water veel dieper. De diepwaterbronnen die wij boren, zijn gemiddeld 47 meter diep en dat doe je niet zomaar met de hand of een handboor!

 

Apparatuur

Dat de apparatuur van goede kwaliteit moet zijn, begrijp je dan ook wel.  Alleen een nieuwe boorkop kost al €825,-. De brandstofkosten voor het boren, bedragen €990,-. De kunststof pijp die het boorgat voor instorten beschermt kost €7,50 per meter. GAiN garandeert dat de waterpompen van goede kwaliteit zijn en 25 jaar goed worden onderhouden. De garantie voor gemiddeld duizend mensen per dorp dat ze jarenlang kunnen beschikken over schoon water in hun directe omgeving voor €8.000,-. Eén persoon – 25 jaar schoon drinkwater – acht euro!

 

Opleiding

Op dit moment werkt GAiN Waterprojecten in Afrika met een tiental boorinstallaties in drie landen. Goed getrainde lokale technici hebben geleerd om de dure boorinstallaties te bedienen. En plaatselijk leren de bewoners van de dorpen zelf om de pomp te bedienen en te onderhouden.

    Meer verhalen

Onderwijs op het gebied van hygiëne

Ieder dorp in Benin waar een waterbron geslagen wordt, ontvangt training in hygiëne. De noodzaak hiervan is groot.

Schoon èn levend water

Na vijftien jaar bidden wordt Jeanne’s gebed op een bijzondere manier verhoord. In 2019 ontmoetten we Jeanne naast de pomp.

Betrouwbaar door lokale technici

Onze waterbronnen zijn betrouwbaar door jarenlange zorg van lokale technici. Zij zijn van het begin tot het eind bij dit traject betrokken.